Την Τρίτη στο Σούπερ-Μάρκετ

του Εμμανουέλ Νταρλέ
Από 4 Οκτωβρίου 2022
Διάρκεια: 70'

Η Μαρί-Πιερ είχε χρόνια να εμφανιστεί στη γειτονιά της παιδικής της ηλικίας. Το πατρικό της σπίτι το εγκατέλειψε τότε που αποφάσισε να γίνει «αυτή καθεαυτή» και να απομακρυνθεί από το περιβάλλον που την ήξερε ως Ζαν-Πιέρ. Αλλά εδώ και λίγους μήνες η μητέρα της πέθανε, ο ηλικιωμένος πατέρας της, κύριος Αντρέ έμεινε μόνος κι η Μαρί-Πιερ θεωρεί υποχρέωση της να τον φροντίζει.

Αποφασίζει λοιπόν πως κάθε Τρίτη πρέπει να επιστρέφει στο πατρικό της. Φτάνει πρωί με το πρώτο τραίνο και αμέσως στρώνεται στη δουλειά. Καθαρίζει το σπίτι, πλένει και σιδερώνει τα ρούχα και συνοδεύει τον πατέρα της στο σούπερ–μάρκετ της γειτονιάς για να κάνουν μαζί τα ψώνια της εβδομάδας. Ήδη, μέσα στο σπίτι η συνύπαρξη είναι δύσκολη, στο δρόμο γίνεται ακόμη δυσκολότερη και κορυφώνεται στο χώρο του σούπερ–μάρκετ.  Εκεί η Μαρί-Πιέρ «αυτή καθεαυτή» συγκεντρώνει κάθε «Τρίτη στο σούπερ μάρκετ» όλα τα βλέμματα, καθώς η παρουσία της, μιας εισβολή της διαφορετικότητας στην πεζή καθημερινότητα των γύρω της, λειτουργεί σαν «τερατικό» αξιοθέατο.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση τους, ο Φαίδων Καστρής σε μια γιορτή για τον ίδιο, την «αυτή καθεαυτή» του Μαρί-Πιερ και τον πατέρα Αντρέ, σε μια νέα διαδρομή  για «Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ», του Εμμανουέλ Νταρλέ. Μια συνάντηση που για τον ηθοποιό ήταν και παραμένει σταθμός της θεατρικής του διαδρομής, μνήμη και παρόν αγάπης, σε μια νέα παράσταση, με οδηγό τον σκηνοθέτη Πάνο Ιωαννίδη.

Σημείωμα σκηνοθέτη 

O Zαν-Πιερ έγινε Μαρί-Πιερ  και γυναίκα πλέον επισκέπτεται το χήρο πατέρα της, που δεν μπορεί να συνηθίσει την αλλαγή της, για τα ψώνια της εβδομάδας. Τα συναισθήματα της εναλλάσσονται από την ευχαρίστηση στη δυστυχία καθώς περνάει μπροστά από τα αδιάκριτα μάτια των πελατών ενός σούπερ-μάρκετ. Η Μαρί-Πιερ όμως είναι αυτή κάθε αυτή.

Πώς να αγαπήσεις αυτή τη Μαρί-Πιερ  που «απαγάγει» έναν γιο από τον πατέρα του; Πώς να διασχίσεις  την γειτονιά που μεγάλωσες  με ψηλοτάκουνα και φούστα; Αυτό το έργο που γράφτηκε από το Γάλλο συγγραφέα Εμμανουέλ Νταρλέ αφήνει το «γιατί» στην άκρη και αμφισβητεί το «μετά». Αλλαγή φύλου και μετά; Ποιοι γινόμαστε, πώς το ζούμε; Η Μαρί-Πιερ ήταν ο Zαν-Πιερ και οι δυο τους ζουν ακόμα στο ίδιο πρόσωπο. Η σκηνοθεσία εξερευνά αυτές τις δύο πλευρές που ανταποκρίνονται η μία στην άλλη, προσπαθώντας να κατανοήσουν η μία την άλλη.
Πάνος Ιωαννίδης

Μετάφραση
Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη

Σκηνοθεσία
Πάνος Ιωαννίδης

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία
Βίκυ Πάντζιου

Μουσική
Πέτρος Κουτρουμπής

Videoart
Κάρολος Πορφύρης

Φωτισμοί
Iain Denis

Ψιμυθίωση
Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες παράστασης
Σπύρος Τσακίρης

Βοηθός σκηνοθέτη
Ισμήνη Πρωΐου

Βοηθός σκηνογράφου
Ηράκλεια Δέδε

Επικοινωνία
Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Οπτική επικοινωνία
Άρης Σομπότης

Παραγωγή
Ινστιτούτο Θεάτρου Κρήτης «Θέατρο Κάτω» 

Βοηθός παραγωγής
Φοίβος Ιωαννίδης

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες στη Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της μετάφρασης του έργου “Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ” του Εμμανουέλ Νταρλέ.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 4 Οκτωβρίου 2022
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: €12
Μειωμένο: €8
Ατέλεια: €5

Το θέατρο λειτουργεί με σύγχρονο εξαερισμό (είναι ισόγειο και με μεγάλα ύψη) και υπάρχουν ράμπες ΑΜΕΑ για την πρόσβαση ατόμων με δυσκολίες, τόσο στην είσοδο όσο και στις τουαλέτες.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ