Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
12 Απριλίου - 26 Μαΐου 2024
Διάρκεια: 90'

Η δόνια Μπερνάρντα ανήκει στην αστική τάξη και γαλουχήθηκε με όλες τις συντηρητικές ιδέες τής εποχής της. Τη βρίσκουμε στο σπιτικό της, αμέσως μετά τον θάνατό του άντρα της να ετοιμάζεται να παντρέψει την μεγαλύτερη κόρη της, την Αγκούστια με τον Πέπε Ρομάνο. Είναι η μόνη από τις κόρες που έχει περιουσία. Προίκα . Μια προίκα που θα της εξασφαλίσει έναν γάμο όπως πρέπει. Παρόμοια κοινωνική τάξη, ανύπαρκτος έρωτας.

Ο νέος και ωραίος Πέπε Ρομάνο είναι το αντικείμενο του πόθου όλων των γυναικών του σπιτιού. Η ζωή των πέντε κοριτσιών περιστρέφεται γύρω από τον μύθο αυτού του άνδρα.  Η Μαγκνταλένα, η Αμέλια, η Μαρτίριο και η Αδέλα κλεισμένες στο ασφυκτικό περιβάλλον από τους κοινωνικούς κανόνες που επιβάλλει η εποχή και τους οποίους με άτεγκτο τρόπο υπερασπίζεται η μητέρα τους, είναι σε ηλικίες γάμου. Προσδοκούν να αφήσουν γρήγορα το σπίτι των γονιών και να ζήσουν τη δική τους ζωή. Η αυστηρότητα της μητέρας τους στερεί τις μικρές και μεγαλύτερες χαρές της νιότης, τη γυναικεία φιλαρέσκεια, την κοριτσίστικη ματαιοδοξία, τις βόλτες κάτω από την πανσέληνο, το φλερτ, τις φιλίες, το πάθος που τις πνίγει τις φεγγαρόλουστες νύχτες. Η Αδέλα, η μικρή κόρη και ίσως το απόλυτο σύμβολο της ανάγκης του πόθου για ελευθερία ερωτεύεται τον Ρομάνο και ζει μαζί του έναν φλογισμένο έρωτα. Θα καταφέρει να ξεφύγει; Να επαναστατήσει απέναντι στην τυραννική εξουσία της μητέρας; Το σπίτι των έξι γυναικών θυμίζει άλλοτε μοναστήρι, άλλοτε σχολαρχείο κι άλλοτε φυλακή και η μητέρα γίνεται σύμβολο του αυταρχισμού. Η πατριαρχία με τον θάνατο του συζύγου της έχει περάσει στην ίδια οδηγώντας την να παίξει το ρόλο του καταπιεστή γονιού που πρέπει τα παιδιά του να κάνουν όλα όσα αυτός νομίζει σωστά.

Σύμφωνα με τα κείμενα, στο πρόσωπο της επαναστάτριας ερωτευμένης Αδέλα, ο Λόρκα αποτυπώνει το δικό του πρόσωπο. Η κρυφή, λόγω εποχής, ομοφυλοφιλία του και η δημοκρατική του δράση είναι αυτές που θα οδηγήσουν στη δολοφονία του από τους φαλαγγίτες φρανκιστές την ίδια χρονιά που έχει ολοκληρώσει το Σπίτι της Μπερνάρντα (1936).

Στην παράσταση του θεάτρου «Αργώ», ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τη μεγάλη εικόνα και αναδεικνύει την κοινωνικοπολιτική διάσταση του έργου.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία
Αλέξανδρος Κοέν

Σκηνικά-Κοστούμια
Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική
Γιώργος Πούλιος

Κινησιολογία
Σοφία Μιχαήλ

Φωτισμοί
Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός σκηνοθέτη
Σωσσάνα Χρονοπούλου

Βοηθός παραγωγής
Ιωάννα Αδάμ

Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα η
Αιμιλία Υψηλάντη

Πρωταγωνιστούν
Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ιωάννα Αγγελίδη, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Δάφνη Καμμένου, Μαρία Σαρέλη, Φλώρα Καραβελατζή

Επικοινωνία-Προβολή
Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής
Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων

Φωτογραφίες-Τρέιλερ
Πάτροκλος Σκαφίδας

Γραφιστική επιμέλεια
Playwalk

Παραγωγή
Καλλιτεχνική Εταιρεία «Αργώ»

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 12 Απριλίου έως 26 Μαΐου 2024
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
€15 Γενική είσοδος
€12 Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+)

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας