Δυνατές φωνές

Με αφετηρία το μονόπρακτο “Η πιο δυνατή” του A. Strindberg
Από 23 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2021
Διάρκεια: 80'

Με έναυσμα το σπουδαίο μονόπρακτο του August Strindberg, “Η πιο δυνατή” και με οδηγό τους μονολόγους διαφορετικών γυναικών από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα, ζωντανεύει μια σκηνική σύνθεση με θεματική τη γυναίκα και τη δύναμη.

Μια γυναίκα αντιμετωπίζει την ερωμένη του άντρα της σε ένα καφέ το 1880. Μια άλλη, αποχαιρετά τον έρωτα της ζωής της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τους τηλεφωνήματος το 1930. Μια τρίτη μιλά για το σκοτάδι της κακοποίησης και του βασανισμού της, το 2021.

Ποιά είναι τελικά η πιο δυνατή; Εκείνη που ανασυγκροτείται και βρίσκει την ισορροπία της μέσα στην απόλυτη ανισορροπία; Εκείνη που παραδίδεται άνευ όρων σε κάτι που μπορεί να την πληγώσει θανάσιμα; Εκείνη που καταφέρνει να υπερβεί τα δεσμά της, ζητά βοήθεια και κάνει τη δική της επιλογή εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής;

Κι όμως, η σύγχρονη γυναίκα, παρ’ όλους τους αγώνες που έχει δώσει, μοιάζει να κουβαλάει ακόμα πολλά από τα βαρίδια του παρελθόντος. Σαν αιώνια καταδικασμένη να παλεύει να κρατήσει την αγάπη της, τον έρωτά της, την οικογένεια ενωμένη και αλώβητη, την ελευθερία της, την προσωπικότητά της. Τη σωματική της ακεραιότητα. Σαν να πρέπει πάντα να αγωνιά για να ξεφύγει από τη βία που της ασκεί κάποιος ή κάτι, η κοινωνία στην οποία μεγάλωσε,μια άλλη γυναίκα, ο ίδιος της ο εαυτός, ένας άντρας τύραννος.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, οι ηρωίδες μας- όλες σε οριακό σημείο- ξεσπούν, τολμούν και γίνονται παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που αγωνίζονται να βγουν από το σκοτάδι στο φως.

Στην παράσταση ακούγονται πρωτότυπα κείμενα της Μαριλένας Καβάζη που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο θέατρο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή – σκηνοθεσία
Μέμος Ρούσσος

Σκηνικά-Κοστούμια
Στέλλα Μαγγανά

Κατασκευή κοστουμιών:
Μαρία Μπαλώσου (εργαστήριο ραπτικής Kinu)

Βοηθός ενδυματολόγου
Ήλια Τσάρα

Βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφίες
Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου

Επιμέλεια κίνησης
Μέμος Ρούσσος

Παίζουν οι ηθοποιοί
Μαριλένα Καβάζη, Εύη Καρρά

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 23 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2021
Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: € 12 
Μειωμένα: 9

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία εκπαιδευτικών ινστιτούτων ψυχικής υγείας και θεραπευτικών φορέων.

Το Θέατρο ΑΡΓΩ θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική  σε όλους τους χώρους του θεάτρου ενώ η προσέλευση ανήλικων προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια self test.

Το θέατρο λειτουργεί με σύγχρονο εξαερισμό (είναι ισόγειο και με μεγάλα ύψη) και υπάρχουν ράμπες ΑΜΕΑ για την πρόσβαση ατόμων με δυσκολίες, τόσο στην είσοδο όσο και στις τουαλέτες.

Φωτογραφίες: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου